2021-02-15 07:30:53• hírek • MTI

Egy fél kólásdoboznyi vírus tartja rettegésben az emberiséget

Egy brit matematikus legfrissebb számításai szerint az összes koronavírus-fertőzést okozó SARS-CoV–2 részecske elférne egy kólásdobozban. Az eredmény főleg annak fényében meglepő, hogy a koronavírus eddig világszerte több mint 107 millió embert fertőzött meg.

A Bath Egyetem matematikaprofesszorát, Kit Yatest a BBC Radio 4 bízta meg azzal a feladattal, hogy dolgozza ki, hány koronavírus-részecske van a világon, és ez mekkora helyet foglal el.

A matematikus a számítást az ismert mennyiségekkel kezdte:

  • mekkora a vírusrészecske;
  • hány fertőzött van a világban;
  • az egyes személyek szervezetében milyen mennyiségben van jelen a betegség bármely pontján

– számolt be róla a Daily Mail.

Széles körben elfogadott, hogy a SARS-CoV–2 vírus nagyjából gömb alakú, átmérője 80 és 120 nm között van, azaz körülbelül ezerszer vékonyabb, mint egy emberi hajszál.

A vírus csúcsterhelése (a legnagyobb mennyiség, amely az ember szervezetében a fertőzöttségkor jelen van) legfeljebb 100 milliárd részecske. Az egyenlet harmadik összetevőjét az határozta meg, hogy hány ember fertőződött meg egyszerre a vírussal. „Az Our World in Data statisztikai honlap szerint félmillió ember produkál pozitív koronavírustesztet naponta” – írja Yates a The Conversation című cikkében.

Hozzátette: ez a hivatalos adat azért csalóka, mert nem sokan nem számítanak bele. Például azok, akik tünetmentesek vagy akik úgy döntenek, hogy nem tesztelik magukat. Olyan is lehet, hogy azért nem azonosítanak egy fertőzöttet, mert az országában nincs lehetőség a széles körű tesztelésre. „Statisztikai és epidemiológiai modellezés szerint az új fertőzöttek valódi száma naponta több mint hárommillió” – emelte ki.

Yates feltételezte, hogy ez az adat állandó, ezzel lehetővé téve annak megbecsülését, hogy hány ember fertőzött meg az elmúlt napokban, mely adattal elvégezhette a számításait.

A matematikus belevetette magát a számokba, és arra a következtetésre jutott, hogy ha minden a világban terjedő koronavírus-részecskét összegyűjtenének, azok mindössze 160 milliliter folyadéknak felelnének meg, mellyel egy 0,33 literes üdítősdoboz kevesebb, mint a felét lehetne megtölteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: